TERMOPAK 6000

NAMENA MAŠINE

TERMOPAK 6000 – Ova linija je namenjena za pojedinačno i grupno pakovanje proizvoda u foliju, koja ima sposobnost termičkog skupljanja, te na taj način prijanja uz proizvod i čini zaštitu od spoljašnjih uticaja, a kod grupnih pakovanja ostvaruje i dobru homogenost paketa. Na ovaj način se može pakovati veliki broj proizvoda, a najmasovniju primenu je našao kod grupnih pakovanja svih vrsta boca, kutija, kesica i sl, i to u prehrambenoj i hemijskoj industriji, naročito kod proizvoda za masovnu potrošnju.

TEHNIČKI OPIS

Linija za termoskupljanje TERMOPAK 6000 je automatska i sastoji se iz više jedinica – uredjaja koji sačinjavaju funkcionalnu celinu. Napunjene i zatvorene boce dolaze šarnirnim transporterom do mašine, gde ih prihvata ulazni modularni transporter. Dolaskom do mešača i uzdužnih vođica počinje raspoređivanje boca po širini modularnog transportera i do popunjavanja svih kolona po uzdužnim vođicama. Ovako usmerene i raspoređene boce dolaze do zaustavljača. Naizmeničnim radom prednjeg i zadnjeg zaustavljača vrši se predvajanje grupe boca u zadati format.

Paket boca kreće napred nošen modularnim transporterom i udara u prečagu lančastog transportera. Prečaga se kreće sporije od modularne trake, tako da zadržava paket koji ostaje formiran, u čemu pomažu bočni i uzdužni graničnici koji ne dopuštaju bocama prelazak iz jedne u drugu kolonu. Ovako vođen paket dolazi do kraja modularnog transportera, gde se nalazi zaustavna ploča. Boce u formiranom rasporedu ostaju na ploči, dok prečaga odlazi napred. Sledeća prečaga lančastog transportera, koja pridržava i vodi sledeći paket, dolazi do prvog paketa koji je na zaustavnoj ploči i pregurava ga kroz film folije. Istovremeno ova prečaga ostavlja sledeći paket na zaustavnoj ploči.
U trenutku kada paket prolazi ispod pegle i obmotava se folijom startuje trakasti transporter koji se nalazi odmah iza oslonca pegle i pomaže da se paket pozicionira u polozaj za zavarivanje folije. Pegla i pritiskivač paketa startuju istovremeno. Pritiskivač prelazi kraći put i pritiska paket odozgo. Pegla se spušta u donji položaj i vrši zavarivanje i otsecanje folije, uz istovremeno formiranje novog filma folije (sastavlja gornju i donju foliju).

Ovako formiran paket dolazi na transporter, koji ga nosi kroz komoru, gde se odvija proces termičkog skupljanja folije oko paketa. Po izlasku iz komore paket dolazi ispod struje hladnog vazduha gde dobija čvrstinu i konačan oblik. Jedinica za hlađenje paketa se nalazi odmah iza komore i ima zadatak da brzo ohladi foliju kojom je paket obmotan. Hlađenje se obavlja u struji hladnog vazduha koju ostvaruje ventilator a u produžetku se nalazi prihvatni transporter, koji je izveden kao gravitacioni valjčasti.

TEHNIČKE KARAKTERISTIKE

– kapacitet mašine Q = 12 – 14 cikl / min
– instalisana snaga Pi = 24 kW
– nazivni napon U = 3 x 380 V  50 Hz
– nazivni pritisak P = 6 – 8 bar
– potrošnja vazduha (na 6 bar-a) 260 Nl / min
– dimenzije mašine D x Š x V 6500 x 900 x 2100 mm
– masa mašine M = 2170 Kg
– raspored boca u paketu 3 programa
– vrsta folije Termoskupljajuća PE
– maksimalna širina folije B1 = 580 mm
– debljina folije 0,07 – 0,11 m

TEHNIČKA DOKUMENTACIJA