MONOPAK 4500 05 2D clean

NAMENA MAŠINE

MONOPAK 4500 05 2D clean je automatska mašina za pakovanje tečnih proizvoda i kremova u polistirenske ili polipropilenske čašice.

Najmasovniju primenu ova mašina ima na linijama za pakovanje raznih namaza, i krem sireva, u zapreminama od 0,050 do 0,250 litara u čaše  95 i  110 mm, kapaciteta 4500 komada na sat.

TEHNIČKI OPIS

Koncepcija mašine je takva, da se u automatskom ciklusu obavljaju sinhronizovane funkcije: uzimanje posuda iz šaržera makazama I vakum gumicama, doziranje sa odmeravanjem u natpritisku sa zakretnim cilindrima, zavarivanje PP poklopaca sa automatskim premotavanjem folije, i odlaganje punih zatvorenih posuda na prihvatni sto.

Ova četvororedna, linijska horizontalna mašina radi u taktnom režimu rada, i prema vrsti pogona i načinu funkcionisanja predstavlja kombinaciju mehaničkih i pneumatskih mehanizama – modula.

Mašinu pogoni motoreduktor, koji preko razdelnika pogona pokreće glavno vratilo mašine, kao i koračni reduktor transportera. Na razdelnom reduktoru se nalazi lančanik sa sigurnosnom čivijom, koji čuva mašinu od preopterećenja.

Ulogu međufaznog povezivanja svih elemenata ciklusa mašine vrši transporter, koji prenosi posude od jednog mehanizma do drugog, sve do izbacivača posuda koji ih iznosi na prihvatni sto odakle ih poslužilac skuplja i zbirno pakuje.

Mašina je oklopljena prokronskim kosturom sa pleksiglasima.
Mašina je izrađena za punjenje u posude  110 mm.

Nakon sto su posude unesene automatski u koracni transporter, one dolaze pod dozator koji dozira primarnu masu (80% ukupne vage). Ovaj dozator je zapreminski sa zakretnim cilindrima i doza mu se moze podesavati u zadatom opsegu. Masa do dozatora dolazi iz vertikalnog lonca koji poseduje mesalicu. Sud je opremljen sistemom za pranje i dezinfekciju kao i sistemom za kontrolu nivoa proizvoda.
Napunjene posude primarnom masom dolaze pod dozator za sekundarnu masu (20% ukupne vage). Radi se takodje o zapreminskom doziranju sa zakrenim cilindrima sa mogucnoscu stelovanja doze, s tim sto je ovde rec o dozatoru koji se u procesu doziranja spusta i podize pomocu sistema sa pneumatskim cilindrima. Na taj nacin se dozirne dizne sekundarne mase mogu zaroniti u predhodno doziranu primarnu masu.

Ukoliko analiza mase pokaže loše rezultate prilikom spuštanja dozatora primenio bi se isti sistem kao na glavnom dozatoru.
Sekundarna masa se doprema do dozatora iz horizontalnog suda sa nivo regulacijom i mesalicom. Sud je opremljen sistemom za pranje u CIP-u kao i nivo regilacojom.

Vazno je napomenuti da se u ovom sistemu MONOPAK 4500 05 2D clean moze dozirati prvo primarna, a zatim sekundarna masa.
Napunjene posude primarnom i sekundarnom masom se transportuju do sklopa za zatvaranje PP folijom. Premotavanje folije se vrsi pomocu elektro motora, sklop je opremljen sistemom za namotavanje otpada. Odsecanje PP folije se vrsi specijalno profilisanim nozevima koji su prilagodjeni izgledu i obliku posude.

Masina je opremljena upravljackom jedinicim sa touch panelom za sto lakse upravljanjem parametrima procesa eksplatacije.
Napunjene, zatvorene posude se dalje transportuju do sklopa za iznosenje posuda na prihvatni sto odakle se posude slazu na za to predvidjeno mesto.

Sve funkcije doziranja se vrse u sredini koja je u nadpritisku sa sterilisanim vazduhom.

TEHNIČKE KARAKTERISTIKE

– kapacitet mašine Q = 4500 posuda / h
– opseg doziranja – glavni dozator 50 – 250 grama
– opseg doziranja – dodatnni dozator 20 – 100 grama
– instalisana snaga Pi = 2,50 kW
– nazivni napon 3 x 380 V  50 Hz
– nazivni pritisak p = 6 – 8 bar
– potrošnja vazduha (na 6 bar-a) 220 L / min
– dimenzije mašine D x Š x V 4100  x 1600 x 2500 mm
– masa mašine M = 1750 Kg
– prečnik venca  čaše za termovar D = fi 110 mm

TEHNIČKA DOKUMENTACIJA